En sammenskrevet beretning fra Britta Timm Knudsen og Anders Riisberg:
Den 2. juli skulle to syge kastanje træer ændre status i parken: Et skulle rodvæltes og altså for fremtiden være horisontalt til stede i stedet for vertikalt og et andet skulle have kappet bladhænget af så kun træets rå korpus står tilbage. Spændende sager: alt sammen for at fremme biodiversiteten og den kreative omgang med den i parken. Traditionelt ville de to træer blive fjernet. Det her er vidst den første gang at det sker i en bypark i Danmark.
Udfordringen med Kastanjetræer er at de let knækker, at de ikke er i stand til at bære sig selv og derfor nærmest splintrer. Modsat birketræer er de svære at rodvælte fordi deres rodnet ikke ligger i overfladen.
NCC stod for aktionen i samarbejde med Center for Byens Anvendelse og startede med at grave en halvcirkel rundt om træet. Men da kranarmen blidt skubbede til det lille syge træs stamme, afgav det en høj “knækkende” lyd. Det gav sig nærmest. Og så måtte hele planen ændres: NCC mændene måtte hjem og hente en minigraver og en spaltskovl for at grave dybere ind under træet for at få det til at vælte med rodkage og det hele… “Det er jo levende natur, så vi gør hvad vi kan, men der er ingen garantier” som en NCC gutterne sagde. Det lykkedes heller ikke i anden omgang efter at man havde uddybet hullet yderligere med en minigraver. Der skete det, at begge gange, hvor man skubbede eller trak i stammen, var den ved at knække omkring rodhalsen, hvorfor man til sidst måtte have fat i en gravemaskine med en frontskovl, som kunne løfte og vippe hele rodkagen. Men så lykkedes det endeligt, men der gik nogle timer mellem hvert forsøg. Det er ikke en scene med ’Mennesket imod Naturen’ men ’Mennesket i Naturen’ scene. Vild Med Vilje Lystrup betyder også at naturen i alle sine former har viljer, tilbøjeligheder og sommetider har andre planer end vi to-benede.
Meget tidligt fredag morgen 3. juli var Britta så igen i Hovmarken for at se om NCC troldmændene var lykkes med rodvæltning og styning. Og sørme så. Det ene stedt til hvile med roden oprejst næsten som et monument, som flere både tobenede og firbenede havde været henne at se tættere på kunne man se i fodsporene i det nyrevne jord omkring dette nye (kommende) biodiverse hot spot i Hovmarken. Det andet flot knejsende med himmelstræbende fingre virkelig ude efter at tage pladsen som parkens nye maskot med det tidligere bladhang spredt ud under sig som en grøn seng. Gad vide hvad disse to nye former i parken på længere sigt vil blive til?
Grenværket fra det stynede træ og muligvis også fra rodvælteren vil blive anvendt i parken fx til et flettet hegn, som skaber levesteder for små pattedyr, insekter og svampe. Interesserede i at være med til at skabe levesteder med restgrenene kan melde sig til på lystrup@vildmedvilje.dk. Fotos: Britta Timm Knudsen, Anders Riisberg.