Artsbestemmelse ved Datalogisk Institut

Den 12. juni stod i botaniseringens navn på begge Vild Med Vilje arealer i Universitetsparken ved Nørre Campus. Det blev dejlig dag i godt selskab og med flotte resultater hvad angår artsdiversiteten på begge arealer. Vi startede ved Datalogisk Institut.

Alle planter skulle artsbestemmes og fotograferes. Florabøgerne og botaniseringsnøglerne var fundet frem og vi havde inviteret en gruppe engagerede folk, hvor af nogle havde erfaring med botanisering og andre skulle prøve kræfter med det for første gang.

 

Datalogisk Institut var et udgangspunkt for artsbestemmelsen, med masser af variation på det lille område i form af relativt stor forskel i fugtighed, lys og skygge og forstyrrelsesgrad af jorden.

 

Vegetationen stod høj og vild. Nørre Campus Gartneren Carsten havde på forhånd klippet nogle fine stier omkring arealet, så kontrasten mellem det vilde og det plejede areal fremstod meget tydeligt og det gjorde samtidigt adgangen til området nemmere.

 

Biolog Anne-Marie C. Bürger fra Biomedia havde hovedrollen på dagen. Hun delte os op i to teams og satte os i sving med at nøgle planterne en for en. Her ses Anne-Marie i færd med at bestemme nøjagtigt hvilken Pileurt der her er tale om.

 

Biolog Gazelle Buchholtz deltog også på dagen. Gazelle arbejder professionelt primært med kommunikation vedrørende natur, miljø og bæredygtigheds spørgsmål, så hun syntes det var sjovt komme ud og være feltbiolog for en dag og genopfriske den botaniske viden.

 

Selvom vi skulle nå meget på kort tid, tog vi os alligevel tid til en hyggelig pause lidt lækre økologiske drikkevare og snacks. Fra venstre mod højre ses Gazelle Buchholtz, Jens Hvass, Rasmus Vincentz, Kim Amonsen, Anna Bonnichsen og Anne-Marie C. Bürger.

 

De lækre snacks var der andre der også gerne ville have del i. Her ses en laban af en gråkrage der overvåger os for at se om der falder en god bid af. Det lykkedes den faktisk at snuppe lidt dadler og tørrede bananer fra os, i mens vi var optaget af botaniseringen. Man må give krager, at de er nogle snu kræ, der virkelig har fundet ud af, hvordan man lukrere på menneskers tilstedeværelse på bedste vis.

 

Der kom også en Sjagger forbi, den var dog ligeglad med vores snacks, den var bare på udkig efter orme og insekter i området.

 

RESULTAT

Antal arter i alt: 60

Antal nye arter: 21

Antal arter fra sidste botanisering i 2011, der ikke blev fundet igen: 21

Den samlede artsliste med billeder kan ses her.

REFLEKSION

Det forunderlige er, at vi fandt nøjagtigt samme antal arter som i august 2011, men til gengæld er der en forskel på hele 21 arter. Altså en meget stor udskiftning af arter. Det kan enten skyldes at forskellige planter ses bedst i henholdsvis juni og august, eller at vi simpelthen ikke har været grundige nok, eller at vilkårene har ændret sig på området som følge af rydning og succession, således nogle nye planter har fået bedre betingelse og nogle af de gamle har fået forringet deres vilkår.

Alt i alt endte det med at bliver en rigtig hyggelig og udbytterig tur med spændende resultater.

 

 

 

 

1 kommentar til “Artsbestemmelse ved Datalogisk Institut”

Skriv en kommentar