Rikke Milbak har givet en del af sin have lov til at vokse sig vildere siden hun overtog den i 2013, og det var en af de første haver til at tilslutte sig Vild Med Vilje. Hele grunden er 750 m2, hvoraf omkring 200 m2 vokser vildt i pletter. Inspirationen til at lade det vokse vildt kom af Vild Med Viljes arbejde med vilde plæner ved Datalogisk Institut i København. Læs mere om det projekt her.
Rikke startede sin vilde historie med plænen i baghaven. Denne var nyanlagt efter en nedlæggelse af en pool i 2013, men da det viste sig, at der kom mindst ligeså mange blomsterplanter som græs op på arealet, fik det lov til at udfolde sig og vokse vildt. Når det til tider ser for trist ud, kommer Rikke ud med le og rive.
Det første år var der masser af blomstrende valmuer og lugtløs kamille fortæller Rikke. Siden da har arealet ændret karakter til flere flerårige blomstrende urter som kællingetand, humlesneglebælg, lancetvejbred, dunet vejbred, blæresmælde, rødkløver, hvid okseøje og vild gulerod. Dog har det rajgræs og hvidkløver, som plænen blev anlagt med, domineret de fleste år, selvom at Rikke prøver at luge det væk for at give plads til flere forskellige plantearter.
Grundet den tørre og varme sommer i år blev plænen svedt af, hvilket betød at det blev tydeligt, at der var talrige redesteder af vilde bier. Plænen gjorde det også som jagtområde for markgræshopper. En sommeraften bød dog på en særlig oplevelse, da Rikke sad på bænken på plænen og oplevede, hvordan Sankthansoldenborrebillerne klækkedes fra plænen og fløj mod havens trætoppe.
”Det fantastiske ved at have en vild have er, at man kan følge naturen så nøje hver eneste dag i året. Man har mulighed for at blive klogere på, hvilke insekter der er knyttet til hvilke planter. Sidste år havde jeg blomstrende gærdekartebolletidsler i haven for første gang, og det var vildt at opleve, hvordan flokke af de smukke Stillits gik specifikt efter frøkapslerne i vinters.”
Rikkes naboer lægger mere end gerne øre til, når der fortælles om nære naturoplevelser fra den vildere have. De er også meget nysgerrige på at komme på besøg i haven og aftager gerne frø og frøplanter. De modtager endda også frø af tidsler, da tidsel er en af de bedste til at tiltrække nektarsøgende insekter til haven.
Rikke har nogle råd til dig, hvis du går og overvejer at lade din have vokse vildere.
”Hvis man overvejer det, så skal man helt sikkert gøre det. Jeg vil anbefale at forsøge på et sted i haven, som kan ses fra vinduerne, eller som man passerer på sin vej til og fra huset. Hvis man synes, at det er en for stor mundfuld at kaste sig ud i en vildtvoksende plæne, så kan første skridt være at undlade at luge i rosenbedet og give plads til alt det, som bare kommer af sig selv.”
Hun kommer med en påmindelse om at, når du er i gang med at invitere naturen indenfor, så fortæl dine naboer om, hvorfor du gør det. Hvem ved, måske går de med de samme tanker.
Billeder: Rikke Milbak