Vilde tiltag i vinterhalvåret

Vinteren er traditionelt en mere stille tid i haven, men i den vilde have er der stadig ting at gøre. Mange dyr overvintrer på forskellig vis i Danmark, og dem kan vi hjælpe på vej.

Her er et par af de ting, du kan gøre for at skabe gode overvintringsmuligheder for særligt natlevende dyr, fugle og padder:

Sluk udendørs belysning

Når dagene bliver kortere, bruger mange mennesker udendørs belysning som lyskæder og lygter til at skabe mere hygge. Men en stor andel af dyrene i vores natur har natten og mørket som levested. I Danmark har vi f.eks. mere end 2500 arter af natsværmere – til modsætning har vi kun omtrent 60 dagsommerfugle. Natsværmerne forvirres af udendørs belysning, som de søger mod, frem for at søge føde og ynglepartnere. Det skyldes formentlig, at natsværmerne navigerer efter månen og stjernerne, som plejede at være de stærkeste lyskilder om natten. Den udendørs belysning kan også gøre, at overvintrende natsværmere ikke går i dvale i tide, og dør i frosten: Om vinteren danner de nemlig en frostvæske, som forhindrer dem i at dø af frosten, og den begynder de at danne, når de registrerer at dagene bliver kortere og kortere. Den udendørs belysning snyder dem til at tro, at dagene er længere, end de faktisk er.  50% af alle insekter i verden er aktive om natten. Derudover er størstedelen af pattedyr aktive i dagens ydertimer, altså skumringen og daggry, og også de – f.eks. flagermusene – forstyrres af kunstig belysning.  

Sørg for føde og vand til fuglene

De fugle, som bliver i Danmark over vinteren, kan have svært ved at finde føde nok og vand, som ikke er frossent. En god måde at sørge for føde til fuglene på, som samtidig giver skjul og føde til en række andre væsener, er at sørge for rigeligt af buske og andre planter, som står med bær eller frøstande hen over vinteren. Dermed også sagt, at det er vigtigt, ikke at klippe alle de gamle frøstande ned inden vinteren. De kan nemlig udgøre vigtig føde for fuglene over vinteren. Vedbend, også kaldet efeu, som er en af de eneste klatreplanter i Danmark, blomstrer eksempelvis sent og sætter derfor også frø sent, som kan være en vigtig fødekilde for fugle sent på året. Med den sene blomstring gavner Vedbend samtidig også de bestøvere, som er sent på vingerne. Gamle eller døde træer og kvas kan også udgøre gode, naturlige fødekilder for fuglene om vinteren. Her lever nemlig smådyr som nedbrydende eller overvintrende insekter, som fuglene kan spise. Endelig kan du naturligvis også vælge at fodre fuglene, hvis der ikke er tilstrækkeligt med naturlig føde i området. Sæt også gerne en skål med vand ud til fuglene, eller sørg for at smelte vandet i eksisterende fuglebade eller skåle med varmt vand. Det kan nemlig være svært for fuglene at finde drikkevand om vinteren, når vandet fryser til.

Pas på padderne

Padderne er en meget sårbar artsgruppe: Omtrent to tredjedele af padderne er truet i nogen grad. Så har du mulighed for at hjælpe padderne på din matrikel, kan du virkelig gøre en forskel. Nogle padder graver sig ned på bunden af vandhuller, når de skal overvintre. Mange går imidlertid på land og søger skjul i bunker af træstammer eller blandt sten hen over vinteren. Har du et vandhul på eller nær din matrikel, kan du derfor hjælpe padderne ved at skabe denne slags overvintringssteder i nærheden. Udgraver du selv et vandhul, så sørg gerne for der er områder med omtrent 60 centimers dybde (dette tal er diskuteret og afhænger naturligvis meget af hvor kold vinteren er) hvor frosten ikke kan nå padderne på bunden. Stryg også gerne sneen af vandhullet om vinteren, hvis vandhullets overflade er frossen i en længere periode – det gør, at solens stråler kan nå ned i vandhullet, så planterne kan danne ilt. Det modvirker, at padder og andet liv i vandhullet dør af mangel på ilt, når vandhullet fryser til.