GRUSGRAVE GIVER LEVESTEDER TIL SJÆLDNE ARTER
Nymølle Stenindustrier er en af Danmarks største råstofindvindere, og driver grusgrave fordelt over Sjælland, Fyn og Jylland. Virksomhedens grusgrave leverer råstoffer som sand, sten og grus til projekter i hele Danmark, og indvindingen sker med stor respekt for både miljø, natur og lokalsamfund.
Det første spadestik til Nymølle Stenindustrier blev taget i slutningen af 1800-tallet, da efterspørgslen på råstoffer steg under industrialiseringen. Den første grusgrav blev således etableret ved Hedehusene i 1924, og i dag, næsten 100 år senere, er den stadig i drift.
Ønsker at give tilbage til naturen
Når Nymølle Stenindustrier indvinder råstoffer som sand, grus og sten, anser de aktiviteten som naturens allierede. Det er fordi grusgrave spiller en helt unik rolle i at fremme biodiversiteten og få mere af den natur, der er blevet stadigt sjældnere ind i det danske landskab.
“Som råstofindvinder ønsker vi at give vores tilbage til naturen. Det er vigtigt for os, at grusgravene ikke blot skaber værdi i form af de råstoffer vi leverer til bygge- og anlægsprojekter i hele landet, men også fortsætter med at være til glæde og gavn, når råstofindvindingen er slut. Vi arbejder derfor altid i tæt dialog med dem som har en interesse i, hvordan de udtjente råstofgrave efterbehandles.”, fortæller Signe Ulfeldt Hede, senior råstofgeolog i Nymølle Stenindustrier.
Nymølle Stenindustrier efterbehandler mere end 40 hektar færdiggravede arealer om året, og på den måde etableres der levesteder for sjældne dyr og planter, og grusgravene bidrager således til at øge naturarealet i Danmark.
Sådan bliver grusgrave vilde
De områder, hvor Nymølle Stenindustrier etablerer grusgrave og indvinder råstoffer, er ofte tidligere monokulturelle intensivt dyrkede arealer med begrænset naturværdi, som følge af mange år med landbrug og kunstgødning. Når råstofindvindingen påbegyndes fjernes det øverste næringsrige muldlag, og når råstofferne er indvundet og området efterbehandlet, står der et kuperet landskab med næringsfattig råjord tilbage. Det giver nogle unikke muligheder for at artsrig natur kan opstå, meget lig den indvandring af planter der fandt sted efter sidste istid, og som kan blive til levested for bier, krybdyr og sommerfugle.
Råjorden er rig på mineraler og skaber ideelle betingelser for sjældne planter, som naturligt etablerer sig. Typisk udvikler det sig til lysåbne naturtyper som eksempelvis overdrev – en værdifuld og beskyttet naturtype i Danmark.
Den efterbehandlede grusgrav har en veldrænet, løs jordtype, hvor især de solvendte skråninger bliver et foretrukket levested for markfirben, der er en beskyttet Bilag IV art. På de mere stejle skråninger kan der yngle digesvaler.
Når man indvinder råstoffer under grundvandsspejlet, opstår der mulighed for at lave små lavvandede vandhuller, som skaber nye levesteder for smådyr og padder som eksempelvis spidssnudet frø, strandtudse og stor vandsalamander, som alle er truede og har brug for beskyttede miljøer.
Lynghøjsøerne, Himmelsøen, Hedeland Naturpark ved Roskilde samt Tarup-Davinde ved Odense er eksempler på nogle af Nymølles vellykkede efterbehandlinger af grusgrave. Gennem tæt og konstruktivt samarbejde med interessenter har Nymølle Stenindustrier omdannet råstofgravene til store naturarealer – til stor glæde og gavn for både dyr, planter, biodiversitet og lokalsamfund.
Billedgalleri
Kontaktoplysninger:
Nymølle Stenindustrier A/S
Østre Hedevej 2, 4000 Roskilde
Kontaktperson:
Signe Ulfeldt Hede, senior råstofgeolog
e-mail: signe.hede@nymoelle.dk
Tlf: +45 22 23 65 12